Pågenin historia

Kaikki alkoi vuonna 1878, kun Mathilda ja Anders Påhlsson alkoivat pikkuleipomossaan lämmittää ainokaista leivinuuniaan. Samana vuonna Edison keksi hehkulampun. Tuolloin syntyi myös kuuluisa näyttelijätär Harriet Bosse, josta tuli aikanaan August Strindbergin vaimo. Mutta se onkin ihan eri tarina. Anders ja Mathilda paistoivat kuitenkin niin hyviä korppuja, maukasta ranskanleipää ja ruisleipää, että he saattoivat vihkiä uuden leipomonsa Bergsgatanilla vuonna 1903.

60-luku – Opintomatka Jättimaahan toi mukanaan JättiRanskan

Mistä saimme inspiraatiomme? Oli luontevaa katsoa länteen maahan, jossa kaikki oli mahdollista. USA 60-luvulla oli maa, jossa tapahtui. Cassius Clay muutti nimensä Muhammed Aliksi, Janis Joplin poltti rintaliivinsä ja kaikki puhuivat kukkien voimasta (”flower power”). USA:ssa kaikki oli suurta: Empire State Building ja Times Square. Kaiken suuren ja ihmeellisen keskellä huomasimme kuitenkin amerikkalaisten jättikokoisen paahtoleivän, vuokaranskan. Niinpä matkan jälkeen päätettiin tuoda markkinoille ”Pågen Påhlssonin Jättiranska”. Nykyisin tämä Pågen JättiRanska on Ruotsin suosituin leipä!

70-luku - Väärin mutta kuitenkin niin oikein

70-luvulla pohdittiin mikä on oikein ja mikä väärin. Onko ydinvoima oikein, onko progressiivinen musiikki väärin? Onko Abba oikein vai väärin? Me Pågenilla teimme tuolloin virheen, joka kuitenkin kääntyi parhain päin. Eräänä päivänä leipurimme nostivat pellillisen puusteja uuniin ja osa pullista putosi pelliltä lattialle kyljellään. Tavallisesti epäonnistuneet kappaleet heitetään pois, mutta nyt eräs leipurimme keksi, että nämähän ovat hienompia näin päin. Näin syntyi Pågen Korvapuusti, yksi suosituimmista tuotteistamme tänä päivänäkin!

80-luku

Johtuikohan se interreilauksesta, seuramatkoista vai Miami Vicesta, mutta maailma alkoi äkkiä tuntua suurelta, ja me halusimme olla osa sitä. Krisprolls-korppumme aloittivat menestysmatkansa maailmalle. Erityisesti Ranskassa ihastuttiin korppuihimme, ja ranskalaisillahan on tunnetusti hyvä maku. Nykyisin ”Le Krisprolls” on yksi Ranskan suosituimmista tuotemerkeistä ja lähes 60 % korpputuotannostamme menee nykyisin Ranskaan.

90-luku: Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

1990-luvulla otettiin ensi askeleet kohti terveysvaikutteisia elintarvikkeita, ”Functional Food”. Kymmenen vuoden kehitystyön tuloksena Pågen esitteli vuonna 1999 ensimmäisen terveysvaikutteisen leipänsä – Pågen Levan. Leivän, jossa on runsaasti terveellisiä kuituja täysjyvärukiista sekä kauraleseitä ja pellavansiemeniä – plus kaiken hyvän lisänä Omega3 –rasvahappoja.

Mutta ei siinä kaikki. Tänä päivänä on monen mahdotonta kuvitella elämää ilman tietokoneita ja internettiä. Eikä usean ruotsalaisen ole helppoa kuvitella elämää ilman Pågen Lingongrova-leipää (suom. Limpukka). Lingongrovan alku ei kuitenkaan ollut helppo, sillä viipaloimaton ”Lantgrova med lingon” ei kiinnostanut Ruotsissa ketään. Onneksi Pågenille kuitenkin suotiin toinen mahdollisuus. Keväällä 2002 Lingongrova sai uuden nimen ja se pakattiin nyt valmiiksi viipaloituna. Eikä muutosta tehty suotta – Lingongrova on tänä päivänä yksi Ruotsin myydyimmistä ruokaleivistä.

2000-luku: Joko tai? Eikun Sekä että!

2000-lukua voidaan sanoa ”sekä että –vuosikymmeneksi”. Öresundin silta vihittiin käyttöön v. 2000, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että useat ihmiset elivät nyt kahdessa maassa – asuivat toisessa ja kävivät ansiotyössä toisessa. Kodeissa Ikeasta ja paikallisista sisustuskaupoista tehdyt sisustushankinnat elävät sulassa sovussa keskenään. Tekniikan kehittyminen mahdollistaa työnteon sekä kotoa käsin että konttorilla. ”Sekä että –kehitys” inspiroi meitä! Hyvä esimerkki tästä on Pågen Oivallus! – vaalea leipä jossa on kuitua kuin tummassa!”. Vaaleaa vai tummaa? Hyvää vai terveellistä? Sekä että!

Anna vinkki ystävälle